Книга за кучетата, емоциите и преодоляването на бариеритe

Опашати Непознати Корица

За книгата

„Опашати непознати” е книга, посветена на пет кучета. Те са много различни помежду си, но ги свързва едно – неприветливото им поведението. Ядосани, шумни, унили, уплашени, тези кучета се дистанцират от нас, хората. Когато се вгледаме по-внимателно обаче, се оказва, че зад всяка негативна емоция се крие причина. Нашите нови четириноги приятели се нуждаят от нашето търпение, за да ни се доверят и да ни позволят да се приближим по-близо. С малко грижа и внимание, всяко куче ще разкрие добротата си и своята „усмивка”.
  • Обем: 44 страници
  • Твърди корици
  • Размер: 210х297 мм
  • Цена: 22 лв. 
  • ISBN 978-619-92047-0-2
  • Награда за съвременна детска литература “Бисерче вълшебно” 2022 – I място в категория до 5 г. и II място в категория 5-7 г.

За посланието

Книгата е чудесно четиво за любителите на кучетата, както и на животните като цяло. Тя може да научи децата как да се държат към непознатите кучета, към бездомните кучета, към агресивните такива. Как да бъдат мили към тях, но същевременно предпазливи. Може да стимулира разговори у дома как се полагат правилни грижи за домашен любимец, за нуждата от разходки, хигиена, добра храна и разбира се, достатъчно ласки.

Да, „Опашати непознати” е кучешка книга. Но тя е и много повече. Тя е и книга за емоциите, които бушуват в нас. Хората (също като кучетата) често реагират първосигнално, „ръмжат и лаят”, но това не винаги изразява истинската емоция, която изпитват. Зад избухливото поведение може да се крие самота, гняв, тъга, фрустрация, страх, физическа болка. Тази книга ни дава ценен урок по емпатия и създава възможност за полезен разговор между деца и родители за емоционалната интелигентност. Отваря темата за споделянето, здравословното изразяване на емоциите, искането и даването на прошка.

За героите

Джина е дребно кученце и като всеки миньон, вижда себе си като доста по-голямо куче. Но все пак не е по-голяма от страха си. Джина е преживяла травма като малко пале. Тя е изгубила доверието си в хората, но не и доброто си сърце.

Марли е голям и внушителен бял господин. Той гледа строго и респектиращо. Когато се вгледаме по-внимателно обаче, виждаме, че далеч не е толкова здрав и силен. Марли се нуждае от повече грижа, за да заякне както подобава.
Марли е голям и внушителен бял господин. Той гледа строго и респектиращо. Когато се вгледаме по-внимателно обаче, виждаме, че далеч не е толкова здрав и силен. Марли се нуждае от повече грижа, за да заякне както подобава.

 

Тото е пухкаво куче с изобилие от козина. Но проблемите при него също са в изобилие. След баня и преглед от лекар обаче, здравето на нашия дългокосмест приятел ще се подобри и унилото му настроение ще остане в историята.

 

Титан е истински пазач, винаги на пост и нащрек. Тежкият синджир на врата му обаче го подтиква да е шумен и гневен, когато всичко, което му трябва, е просто малко повече свобода и доверие.

 

Титан е истински пазач, винаги на пост и нащрек. Тежкият синджир на врата му обаче го подтиква да е шумен и гневен, когато всичко, което му трябва, е просто малко повече свобода и доверие.

 

Лайка е приветлива дама, но не и когато се приближим до кашона, който зорко пази. В него се крие най-голямото ѝ богатство и тя веднага влиза в ролята на негов пазител. Мама Лайка има нужда от пространство и спокойствие, за да отглежда своите мъничета.

За автора

Аз съм Събина – съпруга, майка на две деца и няколко домашни любимци 🙂 Идвам от съвсем различно поприще, макар през годините писането винаги да е било моя страст, под една или друга форма. Първите си стихове, които написах в детска възраст, все още спят дълбок сън в една тетрадка.

Написах тази книга на шега, без да предполагам, че някой ден може да я държа в ръцете си. По няколко реда всяка вечер, в продължение на седмици и месеци, тя ставаше все по-реална. Беше отдушник на моите размисли. Пандемията като че ли отключи в нас нови мечти, забравени умения, една по-различна равносметка. Може би това е било моето нещо. За мен е огромна радост, че и вие имате възможност да се докоснете до него. Дано всеки от вас намери вътре и нещо от себе си.

👩🏻‍🎨 Илюстратор

Силвия Иванова е илюстраторът, чрез който кучетата оживяха. Тя нарисува образите с голяма отдаденост и обогати книгата през своя собствен поглед.

👩🏼‍💻 Дизайнер

Моника Писарова е дизайнерът, който оформи цялостната визия на книгата.

👩🏼‍🏫 Редактор

Ива Спиридонова е редакторът, който спомогна текстът да се шлифова по възможно най-добрия начин.

bg_BGBulgarian